Shepherd´s pie
Potatismos
- 1 kg potatis
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 äggula
- 50 g smör
- 2 dl finstrimlad purjolök
- 200 g riven cheddarost
- salt och peppar
Färs
- 450 g köttfärs (gärna fläsk- eller lammfärs)
- 2 msk worchestersås
- 1 msk soja (kinesisk)
- salt och peppar
- 1 ägg
- 1 msk olivolja (till formen
- Potatismos: Skala och skiva potatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen stå och ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen.
- Vispa ner grädden, äggulan, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Färs: Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller liknande med olivolja.
- Fyll den sedan med färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.
- Ta ut formen, täck med moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt svalna ett par minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med gröna ärtor.