Shepherd´s pie

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 50 g smör
  • 2 dl finstrimlad purjolök
  • 200 g riven cheddarost
  • salt och peppar

Färs

  • 450 g köttfärs (gärna fläsk- eller lammfärs)
  • 2 msk worchestersås
  • 1 msk soja (kinesisk)
  • salt och peppar
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja (till formen



  1. Potatismos: Skala och skiva potatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen stå och ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen.
  2. Vispa ner grädden, äggulan, smöret, purjolöken och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Färs: Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller liknande med olivolja.
  5. Fyll den sedan med färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.
  6. Ta ut formen, täck med moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  7. Låt svalna ett par minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med gröna ärtor.