Bakad majskyckling med dragonpotatispuré & citronolja



Foto: Stefan Edetoft


Ingredienser

4 portioner:
4 majskycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver utan kärnor


Dragonpotatispuré:

700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt

citronolja:
3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft


Förberedelser & tillagning 

Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.

Salta, peppra och stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och
smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form. Stek cocktailtomater och
oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen. Ugnsbaka
med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.

Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten. Koka upp grädde
och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan
potatisen kokar. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med
smöret genom en potatispress i en stor bunke. Häll i lite av grädden och
rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av
med citronsaft, citronskal och salt. Rör i babyspenaten.

Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.
Servering Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på
fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivor. Lägg några tomater
och oliver runt om och ringla över lite citronolja.


Receptet är hämtat ur boken 52 helger: Årets alla helger på ett fat av Louise Johansson.