Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker med Crutidésallad och Glaserad färskpotatis

3 fänkålsstånd, (ca 500 g)
3 morötter
250 g sugarsnaps
10 rädisor
1 dl dill, hackad
2 tsk flingsalt

 

1. Ansa fänkålen och skiva den tunt, gärna på mandolin. Skala och skiva morötterna tunt på längden. Ansa och strimla sugarsnapsen. Ansa och skiva rädisorna. Lägg gärna grönsakerna i kallt vatten över natten så att de blir riktigt krispiga.

2. Häll av vattnet och blanda med dill och salt före servering.






4 skivor entrecote, (á 150-200 g)
1 fänkål
4 morötter
2 rödlökar
2 paprikor, röd och gul
2 palsternackor
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Svartpepparsmör
100 g smör, rumsvarmt
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk citron, pressad
1/2 msk svartpeppar, hel
Tillagning: 40 min + 30 min i ugnen

1. Svartpepparsmör: Sätt ugnen på 175°. Koka upp (blanchera) svartpepparkornen i vatten 15 gånger. Byt vatten varje gång. Lägg pepparkornen i en ugnssäker form och torka dem ca 10 min i ugnen.
2. Vispa smöret vitt med elvisp, tillsätt citronsaft och vitlök. Krossa pepparn i en mortel och blanda ner. Ställ smöret åt sidan.
3. Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera paprikorna, ta ur kärnorna och dela i mindre klyftor. Skala och klyfta morötter, palsternackor och lök. Skölj och klyfta fänkålen. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar och stek mitt i ugnen ca 30 min.
4. Låt köttet ligga framme 30 min före grillningen. Torka det torrt, salta och peppra. Grilla entrecôten ca 3 min på varje sida. Om en grillpanna används – grilla då köttet hastigt på hög värme och efterstek i ugnen ca 5 min i 200°.
5. Lägg upp kött och rostade grönsaker på 4 tallrikar. Forma ägg av det mjuka smöret med hjälp av två matskedar. Garnera med nymald svartpeppar och servera.