Gratinerad glass med maräng och bär

  • Portioner: 10

Ingredienser

  • 6 äggvitor från medelstora ägg
  • 4 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 sockerkaksbotten (baka 1 rektangulär botten eller ta 1 rund köpt botten)
  • 4 dl bär
  • 1 liter vaniljglass
  • 2 liter färska bär

Gör så här

1. Vispa äggvitan långsamt i ca 3 minuter. Öka hastigheten och vispa till fast konsistens.
2. Koka socker och vatten till 121°C.
3. Häll försiktigt ner den heta sockerlagen i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat. (Lägg marängen i en spritspåse och förvara kallt.)
4. Lägg sockerkaksbottnen på ett fat. Toppa med 4 dl bär. Skär glassen i skivor och fördela över bären. Ställ in i frysen om ni inte ska äta den på en gång.
5. Spritsa marängen ovanpå så att den täcker tårtan. Gratinera med hjälp av gasolbrännare, eller under grillelementet i ugn, 250°C, till fin färg. Det går fort! Täck fatet med färska bär.