Kycklingvelouté à la manzanilla
Populär stammisfavorit; en härligt rik och underbart lenfyllig soppa med kraftfull konsistens. Lätt att göra men kräver tid, börja senast dagen före servering.
4 portioner:
100 g rotselleri
100 g morot
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1/2 fänkål
2 msk olja + 2 msk smör
2 tomater i klyftor
1 kvist rosmarin
2 kvistar timjan
2 kvistar oregano
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 kilo kycklingvingar, ugnsrostade 75 min i 175°
3 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
1 dl manzanillasherry
salt, peppar
kryddgrönt till dekoration
• Skiva allt det gröna tunt. Låt svettas i en stor gryta med olja och smör och sakta ta lite färg.
• Tillsätt tomater och kryddor samt kycklingvingarna. Häll på vatten så det täcker och sjud under lock ca 8 timmar. Sila av, ställ kallt över natten.
• Lyft bort fettet som stelnat överst med en hålslev. Koka upp, tillsätt vin, grädde och sherry. Koka ihop långsamt, ca 2 timmar, till tjock soppkonsistens. Mixa slätt, smaka av och servera med lite kryddgrönt på toppen.
Att dricka till
La Guita Manzanilla, Nr 8201/Fondberg, 94 kr, Jerez, Spanien
Sherry till soppan är en klassiker, och här väljer vi förstås samma typ som finns i maten. Elegant, uppfriskande, nötigt och världsvant.