Cheddargratinerad hummer med brioche och tryffel
Hummern ska kokas mycket hastigt, bara så köttet släpper skalet. Stuvningen kan göras helt klar i förväg och bara gratineras i sista stund.
4 portioner
1 färsk hummer, okokt
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3 %
1 dl champinjoner, tunt skivade
1/4 morot, finstrimlad
1/2 dl rotselleri, fint strimlad
2 msk smör + 2 msk olivolja
1 dl väl lagrad cheddar, riven
1 äggula
2 msk gräslök + 2 msk dill, hackat
4 skivor brioche, rostade
färsk tryffel efter smak
• Koka hummern 1 minut i väl saltat vatten, ca 3 msk salt per liter. Ta från värmen, lyft upp hummern, spola den kall. Plocka köttet ur stjärten, spola i kallt vatten ca 3 min. Lägg tillbaka klorna i vattnet att dra – de ska användas till hummerkorven.
• Tärna hummerköttet i ca 5 mm bitar. Fräs löken mjuk i smöret, rör i mjölet och låt fräsa med en stund. Häll på grädde och mjölk, koka stuvningen sakta tjock, 10-15 min,och sila sedan.
• Fräs hummerkött, svamp och rotsaker hastigt i smör och olja. Häll på stuvningen och låt koka någon minut. Hit kan förberedas.
• Servering: Sätt ugnen på grill. Värm stuvningen, rör i ost, äggula och kryddgrönt. Lägg briocher på bakpappersklädd plåt, fördela stuvningen och gratinera till fin färg. Hyvla tryffel över, servera.
Att dricka till
2009 Oak Valley Chardonnay, Nr 2047/Carovin, 149 kr, Elgin, Sydafrika
Det är fullkomligt osannolikt hur nyanserna av ost, nybakat bröd och tryffel går igen i denna rika, rejält fatlagrade sydafrikanska chardonnay, med befriande balans och lagom alkohol.