Parmalindad marulk med höstsvamp och potatis- och purjolöksterrin

Ingredienser för 4 personer

Potatis- och purjolöksterrin:

1 kg potatis, skalad
1 liten purjolök
3 dl mjölk
4 ägg
1/2 dl finhackad gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Parmalindad marulk:

4 skivor parmaskinka
4 bitar marulksfilé, à 150-180 g
1 msk olivolja
1 msk smör
1 schalottenlök
400 g svamp, t ex trumpetsvamp eller trattkantareller
2 dl vitt vin
en nypa strösocker
1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Skär potatisen till terrinen i ca 2 mm tjocka skivor. Halvera purjolöken på längden. Klä en avlång 1 1/2 liters brödform med bakplåtspapper. Lägg ungefär hälften av potatisen i formen. Placera purjolöken i mitten på potatisen. Lägg resterande potatisskivor ovanpå.
2. Blanda mjölk, ägg, gräslök, salt och peppar i en skål. Häll äggblandningen i formen. Se till att det rinner ner ordentligt. Tryck försiktigt på terrinen. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Täck terrinen med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Tag ut terrinen och låt den kallna. Den får inte vara varm när den skärs upp.
3. Linda en skiva parmaskinka runt varje marulksbit. Hetta upp oljan och smör i en stekpanna. Bryn fiskbitarna lätt runt om. Lyft upp dem och lägg dem på ett fat.
4. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i stekpannan ca 5 minuter. Tillsätt vin och socker. Låt koka i några minuter. Lägg tillbaka fiskbitarna i pannan. Täck med ett lock och låt sjuda i ca 10 minuter. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Servera marulken med svamp och skivad potatis- och purjolöksterrin.