(8 hela paj portioner, 16 om du halvera dem)
- 1,5-2 kg högrev eller fläskkarré
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 2 msk smör, uppdelade
- 2 msk olivolja, uppdelade
- 4 vitlöksklyftor, skivade
- 5 palsternackor eller efter smak, skivade i lagom stora bitar
- 10 medelstora shiitakesvamp, skivad eller annan svamp.
- 1 stor gul lök, slarvigt hackad
- 2 selleristjälkar, finhackad
- 1 msk mjöl
- 3,4 dl cider
- 4,5 dl köttbuljong
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- Påbörja uppvärmning av ugnen som ska uppnå 165 grader när köttet ska sättas in.
- Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Krydda köttet med salt och peppar.
- Preparera ugnssäkert fat eller lergryta med vitlök, palsternacka, svamp, lök och selleri. Strö 1 matsked mjöl över grönsakerna. Lägg till cider, köttbuljong, och örter. Täck med lock och sätt in i ugnen för att lagas i 3 timmar. Vänd köttet efter att halva tiden har gått. När kött och grönsaker är klart skär köttet i lagom stora bitar. Samtidigt, om vätskan inte har tjocknat, spendera 5-10 minuter reducera den på medelvärme tills den är tjock nog.
- 5,6 dl mjöl
- ½ tsk havssalt
- 16 matskedar av fryst smör
- 1,1 dl vispgrädde
- 1,1 dl kopp isvatten
Blanda mjöl, salt och smör i en stor skål. Blanda i smör. Blanda ihop grädde och vatten och omedelbart (eftersom vattnet är kallt) tillsätt det i mjölblandningen. Använd dina händer. Om det är alltför klibbigt, tillsätt mer mjöl, 1 msk i taget tills degen inte längre är klibbig.
Gör små bollar 8/16 st och linda in dem med plastfolie och låt stå kallt i 30 minuter eller 24 timmar.
Kavla ut degen till tunna ringar på bakplåtspapper. Tillsätt köttet i mitten av pajcirkeln. Vik upp sidorna, nyp, så att den blir tät, för att innesluta köttet i degen.
Vispa 2 äggulor med 1/4 dl vatten. Pensla pajdegen med uppvispat ägg och vattenblandning och grädda i 200 grader i ca 35-40 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun.
Lycka till!