Jacket potatoes med smörkokt lök



 

Jacket potatoes

  • 4 st  bakpotatisar
  • 1 dl  persilja, hackad
  • 3 msk  smör
  • 2 msk  olivolja
  • 0,5 st  citron, rivet skal och saft
  • 2 dl  cheddarost, stark riven
  • 0,5 st  blomkålshuvud, i små buketter
  • 2 st  vitlöksklyftor

Lökkoket

  • 4 st  sommarlökar, gula
  • 1 msk  smör
  •  Vatten så att det täcker lökarna
  • 2 tsk  salt

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nagga potatisarna med en gaffel och kör in i ugnen i cirka 1 timme beroende på storlek.
  3. Under tiden koka löken i smör och vatten, koka löken riktigt mjuk, den ska vara så kokt att man kan mosa den med en gaffel.
  4. När potatisarna är mjuka, halvera dom och gröp ur dom.
  5. Lägg potatis ”skrövset” i en stor skål, blanda ner löken och övriga ingredienser till potatisen.
  6. Ta dock bara hälften av osten, det andra ska vi ha till gratinering.
  7. Stöt det hela med en ballongvisp.
  8. Tillsätt lite av kokvattnet från löken för att få en bra konsistens.
  9. Smaksätt med salt och peppar.
  10. Fördela ut fyllningen i potatis skalen.
  11. Lägg potatisen på en plåt och fördela ut det sista av osten.
  12. Till servering, värm på och gratinera i ugnen eller grillen.
  13. Tips! kör potatisen i microvågsugnen i cirka 15 minuter för att förkorta tillagningen , frasa till dem i ugnen innan servering.