Mjuk maräng med kräm och bär


Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär

Maräng

  • 6  äggvitor
  • 3 dl  strösocker
  • 2 dl  rispuffar
  •  smält smör till pensling
  • 2 dl  kokosflingor

Kagekräm

  • 10  äggulor
  • 5 msk  maizena
  • 5 dl  mjölk
  • 5 dl  kaffegrädde
  • 1,25 dl  strösocker
  • 1 bunt  färsk mynta

Mojitobär

  • 2 l  jordgubbar, rensade och halverade
  • 125 g  hallon
  • 125 g  björnbär
  • 100 g  röda vinbär
  • 1  lime, saft och rivet skal
  •  mörk rom efter smak
  • 1 bunt  färsk mynta

Till garnering

  •  bär och mynta

  1. Maräng
    Värm ugnen till 130 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker pösigt. Vänd ner rispuffarna.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på plåten och pensla det med smör. Fördela marängen på plåten och strö över rikligt med kokosflingor. Baka i ugnen i cirka 45 minuter.
  4. Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.
  5. Mojitobär
    Blanda bären i en skål med limesaft och rom, hackad mynta och rivet limeskal. Låt marinera i 10–15 minuter.
  6. Kagekräm
    Rör samman äggulor, maizena och 1 dl mjölk i en skål. Koka upp resten av mjölken med kaffegrädden, sockret och myntan. Häll den varma myntalagen över äggvispet och blanda runt med en visp.
  7. Koka försiktigt upp krämen i en kastrull under ständig vispning tills den tjocknar och blir slät. Ta kastrullen från värmen. Häll upp krämen i en ny skål och kyl ner den i ett isvattenbad eller i kylen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde om du vill ha en luftigare kräm vid servering.
  8. Bred ett tjockt lager kräm på den mjuka marängbotten. Lägg mojitobären över. Rulla försiktigt ihop marängen till en rulle och garnera med fler bär och myntablad.