Portergryta


Portergryta


4-5 portioner
Den här goda grytan kan man göra på benfria grytbitar av fransyska, rostbiff, högrev eller märgpipa. Köttet behöver inte brynas utan läggs direkt i grytan med porter, soja och svart vinbärssaft med lök, enbär och timjan.

Ca 1 kg högrev
3 gula eller röda lökar
1-2 stora morötter
1 köttbuljongtärning
½ dl soja
15 enbär
½ msk timjan
½ tsk svartpeppar
3 lagerblad
1 flaska porter
¾ dl outspädd svart vinbärssaft

Grädde, efter tycke och smak (ca 3-5 dl)


Gör så här:
Varva kött och klyftor av löken i en rymlig gryta. Tillsätt buljongtärning, soja och kryddor. Häll över porter och saft och koka upp. Låt småputtra under lock ca 40 minuter innan skivade morötter blandas i. Koka tills köttet är mört, ytterligare 20-30 minuter, ev något mer. Provsmaka och servera med pressad potatis eller potatismos.