- Portioner: Till 8 lådor à 1,25 liter
Ingredienser (mängden inom parentes gäller för 4 personer)
- 5 kg fläskkarré i bit (600 g)
- 2 påsar fryst tinad hackad lök à 450 g (1 gul lök)
- 100 g smör (2 msk)
- 2 1/2 msk salt (1 tsk)
- 750 g katrinplommon (1 1/2 dl)
- 16 lagerblad (2)
- 1/2 msk vitpepparkorn (10 st)
- 0,8msk kryddpepparkorn (5 st)
- 1 flaska konc kalvfond, 180 ml (1 msk)
- 1 1/2 dl äppelcidervinäger (1 msk)
- 2 1/2 liter vatten (3 dl)
- 1 kg röda äpplen (1 st)
- 1 1/2 liter vispgrädde (2 dl)
- 3 msk kinesisk soja (1 tsk)
Gör så här
1. Putsa köttet och skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär löken i klyftor (eller använd fryst tinad hackad lök). Fräs löken i smör i en stekpanna och lägg över i en kastrull (minst 12 liter för stora satsen).2. Bryn köttet i omgångar i smör i stekpannan. Krydda med salt och lägg över i kastrullen. Rör om.
3. Tillsätt katrinplommon, lagerblad, pepparkorn, fond, vinäger och vatten. Låt koka upp och sjuda med lock ca 40 minuter, tills köttet är mört.
4. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Tillsätt grädde, soja och äppelbitar. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaka ev av med mer salt.
Vid servering: Om grytan frysts in – tina och värm. Kokt potatis och rårörda lingon är gott till.
FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde, kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.
Recension: Ej testad