Ingredienser (mängden inom parentes gäller för 4 personer)
- 5 kg grytbitar av nöt, eller högrev i bit (600 g)
- 8 paprikor (1)
- 2 påsar fryst tinad hackad lök à 450 g (1 gul lök)
- 16 vitlöksklyftor (2)
- 1 1/2 kg rotselleri (200 g)
- 2 1/2 dl olja (2 msk)
- ca 1 dl spiskummin (1 msk)
- ca 1 dl paprikapulver (1 msk)
- ca 1 dl chilipeppar anchostyle (1msk)
- 4 tsk kakao (1/2 tsk)
- 6 dl chilisås (3/4 dl)
- 8 burkar mörk lager à 33 cl (1 burk)
- 2 flaskor konc oxfond à 180 ml (3 msk)
- 8 förpackningar tärnat bacon à 140 g (1 förp)
- 8 förp kokta kidneybönor à 380 g (1 förp)
- salt och ev svartpeppar
Gör så här
1. Om högrev i bit används: Putsa och skär köttet i 2 cm stora bitar.2. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka lök (eller använd fryst tinad hackad lök) och vitlök. Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm stora bitar.
3. Fräs lök, vitlök och rotselleri i olja i en kastrull (15 liter för stora satsen) utan att det tar färg. Låt spiskummin, paprikapulver och chilipeppar fräsa med någon minut.
4. Tillsätt kakao, chilisås, lager och fond. Låt koka upp. Tillsätt köttet och koka upp igen. Skumma av.
5. Stek baconet i en stekpanna och tillsätt i grytan. Låt koka med lock på svag värme drygt 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Tillsätt paprikan efter halva tiden.
6. Skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt dem i grytan och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och ev peppar.
FÖR ALLA? Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden och bjud med lämpliga tillbehör. Gör glutenfri: välj öl fri från gluten eller med låg glutenhalt (se SLV-lista med t ex Spendrups Premium Gold 3,5, Mariestads ljus 3,5).
Tips
Om grytan frysts in – tina och värm. Servera i skålar med hackad persilja, tortillachips och gärna en klick matyoghurt. Eller bjud ris till.Recension: Ej testad