Ragu på morot & karljohanssvamp

Ingredienser

500 g morötter (gärna medelstora)
  • 30 g torkad karljohanssvamp i bitar (ca 250 g färsk)
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 5 timjankvistar
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 100 g riven parmesanost
  • olivolja
  • vatten
  • salt och svartpeppar

  • Gör så här

    1. Blötlägg svampen i 3 dl vatten.
    2. Skala och dela morötterna på mitten i 6–7 cm långa bitar. Dela dem sedan på längden i 4–6 delar, beroende på hur tjocka de är. Vill man vara riktigt proffsig skär man fyrkantiga stavar.
    3. Stek morotsstavarna i olivolja på hög värme i en stor stekpanna några minuter, tills de fått lite färg.
    4. Häll av svampen, spara 2 dl vatten. Krama ur svampen lite extra. Stek den med morötterna några minuter. Ta åt sidan.
    5. Blanda kalvfonden med 2 dl svampvatten i en liten kastrull. Vispa ner majsstärkelsen. Koka upp och låt sjuda i några minuter.
    6. Repa/dra av timjanbladen. Vänd ner dem, persilja och parmesan  i morotsblandningen. Häll över såsen, vänd runt och koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar.