Ceasarsallad med chiliräkor och krutonger

Ingredienser
600 gråa gambas, eller tigerräkor
3 msk sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
2 huvudromansallad
1 pktbacon
1 st ciabatta eller lantbröd
god olivolja
flingsalt

Leilas godaste Ceasar-dressing:
2 äggulor
2 msk rödvinsvinäger
1 klyftor vitlök
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 dl god olivolja
1 dl solrosolja
0.5 dl mjölk (3%)
1 bit färsk parmesanost
saft av 1/2 citron
några droppar tabasco


Gör så här
1. Blanda sweet chilisås, soja, riven vitlök, ingefära i en skål. Lägg i räkorna och låt de marinera.
2. Gör dressingen: Vispa samman gulor med vinäger, riven vitlök, salt och peppar.
3. Slå i oljan i en tunn stråle under konstant vispning och tillsätt mjölken i omgångar varefter dressingen tjocknar.
4. Rör i fint riven parmesanost (1 dl), citronsaft och tabasco.
5. Skiva och knaperstek baconet.
6. Riv brödet i tussar, ringla över lite olivolja och strö över flingsalt.
7. Rosta krutongerna gyllene på grill eller i ugn 200 grader. Grilla räkorna.
8. Blanda salladen med dressingen och toppa med färsk riven parmesan, krutonger och räkor.