Italiensk potatisbakelse

Läcker bakelse på potatissorten asparges i spröd filodeg. Lägg en fuktad kökshandduk över filodeg som väntar på att användas. Servera som förrätt eller tillbehör.

Ingredienser

 1 kg potatis t ex asparges

 10 soltorkade tomater i olja

 1 1/2 dl urkärnade kalamataoliver

 50 g smör till pensling

 1 rulle kyld filodeg (à ca 250 g)

olivolja till formarna

 1 dl mjölk (3%)

 1 msk olja från de soltorkade tomaterna

 2 äggulor

 1 msk smör

 1 tsk salt

 1 krm peppar

Gör så här

 1.Sätt ugnen på 200°C.

 2.Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.

 3.Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera oliverna.

 4.Smält smöret. Pensla en muffinsplåt med lite av smöret.

 5.Skär filodegen i ca 10 x 10 cm stora bitar.

 6.Pensla varje filobit tunt med smöret. Lägg 3–4 filodegsark på varandra, lite omlott, i de smorda muffinsformarna.

 7.Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.

 8.Vispa ner mjölk, olja från tomaterna, äggulor och smör. Blanda ner soltorkade tomater och oliver. Krydda med salt och peppar.

 9.Fyll filodegen med moset. Gratinera 10–15 minuter mitt i ugnen, tills moset blivit gyllenbrunt på toppen. Servera gärna med knaperstekt lufttorkad skinka, rucola och körsbärstomater.