Italiensk potatisbakelse
Läcker bakelse på potatissorten asparges i spröd filodeg.
Lägg en fuktad kökshandduk över filodeg som väntar på att användas. Servera som
förrätt eller tillbehör.
Ingredienser
1 kg potatis t ex
asparges
10 soltorkade tomater
i olja
1 1/2 dl urkärnade
kalamataoliver
50 g smör till
pensling
1 rulle kyld filodeg
(à ca 250 g)
olivolja till formarna
1 dl mjölk (3%)
1 msk olja från de
soltorkade tomaterna
2 äggulor
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
1.Sätt ugnen på
200°C.
2.Skala och koka
potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.
3.Strimla de
soltorkade tomaterna. Halvera oliverna.
4.Smält smöret.
Pensla en muffinsplåt med lite av smöret.
5.Skär filodegen i ca
10 x 10 cm stora bitar.
6.Pensla varje
filobit tunt med smöret. Lägg 3–4 filodegsark på varandra, lite omlott, i de
smorda muffinsformarna.
7.Häll av och mosa
potatisen med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.
8.Vispa ner mjölk,
olja från tomaterna, äggulor och smör. Blanda ner soltorkade tomater och
oliver. Krydda med salt och peppar.
9.Fyll filodegen med
moset. Gratinera 10–15 minuter mitt i ugnen, tills moset blivit gyllenbrunt på
toppen. Servera gärna med knaperstekt lufttorkad skinka, rucola och körsbärstomater.