Burgundisk gryta

 

4 port

  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 2 msk smör (extra till stekning)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
  • 2 paket bacon (skivad à 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (à 275 g)
  • salt
  • nymalen peppar

Bouquet garni

  • 1 bit morot
  • ett par timjankvistar
  • ett par persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • steksnöre
  • 1 dl grovhackad persilja

Så här gör du

Detta är ett recept från Buffé nr 10 2001
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
  3. Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
  6. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  7. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
  8. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.