Antal portioner: 6
Ingredienser
1 burk surkål (800g)
250 g fläskkött, tex grytbitar
250 g rimmat fläsk eller bacon
2 msk smör
2 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
5 dl vatten
250 g kryddig korv, gärna polsk
1 st gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl rött vin eller vatten
2 msk tomatpuré
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till servering grovt bröd
250 g fläskkött, tex grytbitar
250 g rimmat fläsk eller bacon
2 msk smör
2 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
5 dl vatten
250 g kryddig korv, gärna polsk
1 st gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl rött vin eller vatten
2 msk tomatpuré
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till servering grovt bröd
Kokt potatis eller potatismos
1. Skölj surkålen och låt den rinna av.
2. Skär köttet i mindre bitar, och fläsk/bacon i tärningar.
3. Bryn kött och fläsk en gryta.
4. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten.
5. Sjud under lock ca 1 timme.
6. Skär korven i slantar och låt den sjuda med den sista kvarten.
7. Under tiden skala och hacka löken.
8. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull.
9. Strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten.
10. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar.
11. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter tills smakerna blandats.
12. Späd med mer vin eller vatten om det behövs.
13. Smaka av.
14. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.