Gulaschgryta


 
Ingredienser 4 pers 
800 g       högrev, eller benfri märgpipa
1 msk                     smör till stekning
 ½ dl                        vatten                    
1 st gula lökar
½ tsk salt
½ msk paprikapulver
1/4 del              citron, finrivet skal
½ tsk                 torkad timjan
1 nypa                     torkad mejram
1 st klyftor finriven vitlök
½ tsk                   hel stött kummin
1                      cayennepeppar
1 msk olivolja
½ l vatten
1 st mörk oxbuljong, tärningar

Tillbehör:


Gul paprika, grön paprika, bröd och matyoghurt.                  
                   
                   
                   
Tillagning     
           
1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering. Servera med bröd och yoghurt.