Knäckbräck


Du behöver

3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
60 g smör
1 msk havssalt

Så här gör du

1. Ta fram en tjockbottnad kastrull som du blandar grädde, sirap, socker och smör i.
2. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 130 grader i cirka 25 minuter. Har du ingen kökstermometer så gör kulprovet i stället. Och tänk på att koktiden varierar beroende på hur vid kastrullen är. Rör om då och då. (Om du väljer någon av smaksättarna som är föreslagna längst ner i artikeln så är det dags att röra ner den nu.)
3. Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över flingsaltet (eller annan vald topping) direkt när smeten hällts ut.
4. Låt knäcken svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kyl eller frys.

Smart tips!

Skölj baksidan, där pappret sitter, under kranen med lite ljummen vatten så lossnar knäcken lättare.
Fler smarriga smaktips!
Gillar du inte havssalt eller vill testa andra smaker så får du smarriga tips här:
Smaksättare
Lakritspulver, hackad mandel, pistaschnötter, saffran, vanilj, kakao, pepparmintsolja.
Topping
Kokosflingor och finrivet limeskal, hackade nötter, frön, krossade polkagriskarameller, salt lakritsgodis. Toppa knäcken direkt när smeten hällts ut på plåten eller i formen.