10 pers
Ingredienser
- 2 kg högrev i bit
- 4 gula lökar
- 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
- 2 msk smör
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 msk japansk soja
- 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
- 20 kryddpepparkorn
- 4 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- majsstärkelse
- salt
Gör så här
Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Servera med inlagda rödbetor och potatis.