Grillad sötpotatis med riven ost



Ingredienser

Dressing
  • saften av 1 citron (1 citron motsvarar 4 msk saft)
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 400 g kokta gröna linser
  • 150 g haricots verts
  • 4 färsklökar (knipplök)
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 200 g spetskål
  • 200 g halloumiost eller annan ost

Gör så här

Dressing: Pressa 4 msk saft från citronen ( 4 port) och blanda med senap, chiliflakes, olivolja och honung i en bunke. Pressa i vitlöken. Hacka basilikan och vänd ner.
Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 
Ansa bönorna. Skala och dela löken i halvor. Skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor. 
Vänd sötpotatis och lök i oljan och grilla potatisskivorna på direkt värme tills de får fin färg. Grilla dem därefter indirekt i ca 15 minuter, tills de är mjuka. Grilla löken några minuter på varje sida.  Salta och peppra.  
Ansa kålen. Skär kålen i ca 2x2 cm stora bitar. Koka bönorna ca 4 minuter i saltat vatten. Lägg i kålen sista 30 sekunderna av bönornas koktid. Häll av bönor och kål i ett durkslag. 

Hyvla eller riv ost (ex halloumi) i bitar. 
Lägg upp grönsaker och linser på ett fat och ringla över dressingen. Toppa med ost.