12 st | små bitar oxfilé, (à ca 50 g) |
---|---|
2 msk | smör |
1 tsk | salt |
2 krm | svartpeppar, nymald |
Snabb Bearnaise:
1 st | schalottenlök, finhackad |
---|---|
2 msk | dragon, finhackad färsk eller 2 tsk torkad |
2 msk | vitvinsvinäger |
2 msk | vatten |
3 krm | vitpeppar, grovmald |
0,5 tsk | salt |
2 dl | crème fraiche |
50 g smör, minst
1 äggula
Svampsås:
100 g | svamp, färsk, gärna skogschampinjon |
---|---|
1 msk | smör |
0,5 st | lök, gul, i strimlor |
1 dl | grädde |
1 msk | kalvfond, konc |
1-2 msk | vermouth, torr |
1 tsk | maizena majsstärkelse + vatten |
Rödvinssås:
0,5 pkt | bacon, (à 140 g) tunna strimlor |
---|---|
1 st | schalottenlök, finhackad |
2 dl | vin, rött |
1 msk | kalvfond, konc |
1 tsk | maizena majsstärkelse + vatten |
1 msk | smör |
eller
6
port
2
shalottenlök
2 msk smör
2 msk
socker
svartpeppar
3 dl vatten
2 msk
kalvfond
5 dl rött
vin
2 msk
soja
2 msk balsamvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk
maizena
Hacka
löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och lite nymalen peppar och fräs
tills sockret börjar bli brunt. Späd så med vatten vin, fond, soja och
balsamvinäger. Koka ihop 15 min och red av till önskad tjocklek. Man kan även
sila såsen för att få den helt slät och sedan reda den efteråt.
Månssons förslag: Plocka det bästa ur dem båda.
Potatisstrimlor:
8 st | potatisar, (ca 800 g) |
---|---|
3-5 dl | rapsolja |
0,5 tsk | salt |
Månssons förslag: Annan typ av potatis, se under etikett potatis.
Tillagning
1. Bearnaise: Blanda lök, dragon, vinäger, vatten och peppar i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt salt och crème fraiche. Låt koka upp.
2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp tills de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.
3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.
4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skär skivorna i tunna strimlor.
5. Hetta upp oljan till 180° i en djup stekpanna. Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta.
6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på varje sida.
7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor.
2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp tills de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.
3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.
4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skär skivorna i tunna strimlor.
5. Hetta upp oljan till 180° i en djup stekpanna. Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta.
6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på varje sida.
7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor.