Grillad entrecôte med råfriterad potatis och chipotlesås

4 port
Grillad entrecôte
1 tsk
salt
1 msk
rapsolja
2 krm
nymald svartpeppar
4
skivor entrecôte (à 150 g)
Tillbehör
grillade tomater
grillad färsk rödlök med blast
Potatis
1 tsk
salt
1 1/2 liter + 2 msk
rapsolja
2
vitlöksklyftor
1
kruka koriander
1 krm
nymald svartpeppar
1
citron, rivet skal och saft
1 kilo
potatis av fast sort
Chipotlesmörsås
1 krm
salt
50 g + 100 g
smör
1 1/2 dl
vatten
1/2
gul lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
1 msk
dragon
1 msk
konc kalvfond
1 tsk
finhackad, urkärnad chipotlechili
Tillagning: 40 min
1. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, tomatpuré, dragon och chipotle i 50 g smör i en kastrull. Häll över vatten och fond och sjud såsen utan lock ca 10 min.
2. Skär 100 g smör i små tärningar och mixa ner dem i såsen med mixerstav. Krydda med salt.
3. Potatis: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skölj dem i kallt vatten. Låt potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk.
4. Hetta upp 1 1/2 liter olja, i en fritös eller stor gryta, till 170 grader. Lägg försiktigt potatisbitarna i oljan och fritera i omgångar 7–10 min, tills potatisen fått gyllene färg. Frityroljan kan silas när den kallnat, förvaras i kyl och  sedan användas till fritering flera gånger.
5. Skala och finhacka vitlöken.  Hacka koriandern. Fräs vitlök, koriander och citronskal i 2 msk olja hastigt i en stekpanna. Pressa över citronsaften. Ta upp potatisen ur fritösen och häll över citronblandningen. Salta och peppra.
6. Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla köttet 2–3 min på varje sida. Låt vila ca 5 min före servering. Servera köttet med potatis, sås och grillade tomater och lök.