4 port
Grillad entrecôte
|
|
1 tsk
|
salt
|
1 msk
|
rapsolja
|
2 krm
|
nymald
svartpeppar
|
4
|
skivor
entrecôte (à 150 g)
|
Tillbehör
|
|
grillade
tomater
|
|
grillad
färsk rödlök med blast
|
Potatis
|
|
1 tsk
|
salt
|
1 1/2
liter + 2 msk
|
rapsolja
|
2
|
vitlöksklyftor
|
1
|
kruka
koriander
|
1 krm
|
nymald
svartpeppar
|
1
|
citron,
rivet skal och saft
|
1 kilo
|
potatis av
fast sort
|
Chipotlesmörsås
|
|
1 krm
|
salt
|
50 g + 100
g
|
smör
|
1 1/2 dl
|
vatten
|
1/2
|
gul lök
|
2
|
vitlöksklyftor
|
2 msk
|
tomatpuré
|
1 msk
|
dragon
|
1 msk
|
konc kalvfond
|
1 tsk
|
finhackad,
urkärnad chipotlechili
|
Tillagning: 40 min
1. Sås: Skala
och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, tomatpuré, dragon och chipotle i 50 g
smör i en kastrull. Häll över vatten och fond och sjud såsen utan lock ca 10
min.
2. Skär
100 g smör i små tärningar och mixa ner dem i såsen med mixerstav. Krydda med
salt.
3. Potatis:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skölj dem i kallt vatten. Låt
potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk.
4.
Hetta upp 1 1/2 liter olja, i en fritös eller stor gryta, till 170 grader. Lägg
försiktigt potatisbitarna i oljan och fritera i omgångar 7–10 min, tills
potatisen fått gyllene färg. Frityroljan kan silas när den kallnat, förvaras i
kyl och sedan användas till fritering flera gånger.
5.
Skala och finhacka vitlöken. Hacka koriandern. Fräs vitlök, koriander och
citronskal i 2 msk olja hastigt i en stekpanna. Pressa över citronsaften. Ta
upp potatisen ur fritösen och häll över citronblandningen. Salta och peppra.
6.
Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla köttet 2–3 min på
varje sida. Låt vila ca 5 min före servering. Servera köttet med potatis, sås
och grillade tomater och lök.