2 fläskfiléer
1-2 msk smör
salt och peppar
Sås:
2 schalottenlökar
150 g vällagrad stiltonost
1 dl mustig rödvin
4 cl whisky
2 msk konc kalvfond
1½ dl vispgrädde
salt och peppar
Haricots verts:
200 g späda haricots verts
½ paket bacon ca 70 g
1 rödlök
smör till stekning
Servering:
800 g | färskpotatis |
---|---|
4 | vitlöksklyftor |
½ dl | tikka masala, pasta |
½ dl | olivolja, mild |
3 msk | mango chutney |
3 msk | smör, rumstempererat |
8 | rosmarinkvistar |
2 tsk | flingsalt |
2 krm | nymald svartpeppar |
1. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Picka skalet på potatisen med en gaffel. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
2. Vispa samman tikka masala-pasta, olja, chutney och smör till en jämn smet. Blanda i potatisarna och se till att de blir ordentligt insmorda.3. Riv 8 stora bitar aluminiumfolie. Fördela potatisen med marinaden mitt på foliearken. Lägg vitlöksklyftor och rosmarin på potatisen. Krydda med salt och peppar. Vik ihop folien till tättslutande paket.
4. Lägg paketen på grillen och grilla dem ca 30 min tills potatisen är mjuk, prova med provsticka. Paketen kan också tillagas på plåt i ugnen i 225° 35-40 min
Putsa fläskfiléerna. Skär av de smala ändbitarna och spara till annat tillfälle. Salta och peppra. Bryn dem väl i runt om i smör ca 11-12 min. Spara stekfettet till att göra sås. Vira in filéerna i folie och håll varma. Fortsätt med såsen. Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs löken i smöret från fläskfiléerna utan att den tar färd. Sänk värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Slå på vinet, whiskyn och kalvfonden. Vispa ihop noga och späd med grädden. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med fond, salt och peppar.
Förväll haricots vertsen ca 3 min i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag. Strimla baconet, skala och finhacka rödlöken. Fräs baconet i smör tills det börjar bli knaprigt. Lägg då i löken och låt den fräsa med någon minut. Lägg till sist i haricots vertsen och vänd ihop försiktigt. Ta ut fläskfiléerna ut foliet och skär breda bitar till stubbar. Rör ner skyn som bildats i såsen. Ställ stubbarna på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera med rödlöks och baconfrästa haricots verts.
Recension: De lite söta potatisarna till stiltonsåsen som är skarp i smaken blir perfekta tillsammans.