Jordnötsbar med choklad
12 bitar 10+20 minuterKcal/bit: 180
ProPoints värde/bit: 5
Ingredienser:1 ägg
½ dl flytande honung
½ dl rörsocker
2 dl dinkelflingor
2½ dl havregryn
½ dl rapsolja
½ dl russin
5 hackade torkade aprikoser
40 g hackade jordnötter
Till garnering:20 g mörk choklad
Gör så här:Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, honung och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i en form, ca 20×20 cm. Platta ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt svalna på galler och skär i 12 bitar. Smält chokladen och ringla över kakorna. Förvara svalt eller frys in.
Energibar med jordgubbar
12 bitar 5+15 minuterProPoints värde/bit: 3
Kcal/bit: 110
Ingredienser:1 dl kokosflingor
1 dl pumpa- eller solroskärnor
½ dl sesamfrön
1 dl quinoapuffar
2 dl havregryn
1½ dl hackade torkade jordgubbar, 100 g
2 äggvitor
Gör så här:Sätt ugnen på 175°. Mixa alla ingredienser i matberedare. Platta ut till en avlång kaka ca 12×24 cm på bakpappersklädd plåt och skåra degen i 12 bitar.
Grädda ca 15 min. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara svalt.
Müslibar med blåbär
12 bitar 10+30 minuterProPoints värde/bit: 4
Kcal/bit: 105
Ingredienser:50 g hackade hassel- eller valnötter
25 g pumpa- eller solroskärnor
50 g strimlade torkade aprikoser
30 g torkade blåbär
2 dl müsli naturell
1½ tsk vaniljsocker
1 krm havssalt
50 g smör
½ dl cane syrup (rörsockersirap)
3 msk rörsocker
1 äggvita
2 msk sesamfrö
Gör så här:Sätt ugnen på 175°. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Blanda nötter, frön, aprikoser, blåbär, müsli, vaniljsocker och salt i en bunke.
Smält ihop smör, sirap och socker i en kastrull och låt sjuda 2 min. Rör då och då. Ta av från värmen, låt svalna och vänd ner i grynblandningen.
Vispa äggvitan till skum och blanda ner. Bred ut i formen i ett jämnt lager. Strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Täck ev med bakplåtspapper om den blir för mörk.
Låt svalna på galler, skär i bitar och förvara svalt i tät burk