Frasvåfflor


Frasvåfflor
8 – 10 stycken

Ingredienser
  • Smör, brynt 100 g
  • Vetemjöl 180 g = 3 dl
  • Bakpulver 6 g = 1 tsk
  • Salt 2 g = 1 krm
  • Florsocker 15 g = Knappt 2 msk
  • Kolsyrat vatten, iskallt 300 g = 3 dl
  • Grädde 200 g = 2 dl

Arbetsbeskrivning
  1. Börja med att bryna smöret i en kastrull. Vid 155 – 160° är smöret perfekt brynt. Häll genast över smöret i en skål och låt svalna.
  2. Sikta de torra ingredienserna ned i en bunke.
  3. Tillsätt vattnet och vispa smeten slät. Är det lite småklumpar kvar är det ingen fara. Här kan du använda visp, sedan ska du använda en slev eller slickepott. För vispar man en smet länge utvecklas gluten och frasigheten försvinner.
  4. Vänd ned smöret.
  5. Lättvispa grädden och vänd ned i smeten.
  6. Värm våffeljärnet riktigt varmt.
  7. Placera våffeljärnet nära köksfläkten då det osar mycket när du våfflar.
  8. Pensla järnet med mjukt smör första gången du gräddar, framförallt om våffeljärnet är nytt. Sedan behövs inget mer smör.
  9. Fördela ned knappt 1 dl smet och grädda gyllene.
  10. Placera de grädda våfflorna omlott på ett galler. 
  11. Servera dina frasvåfflor ljumna med lättvispad grädde och sylt. Eller min favorit! Nykörd len vaniljglass tillsammans med hjortronsylt…