Whiskeysås

 

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 2 tsksmör - + 1 tsk
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tsksenap
  • 2 mskkalvfond - konc
  • 5 clwhisky - rökig
  • 1 krmsvartpeppar - nymald
  • 1 mskbrun farin
  • 2 msksoja - kinesisk
  • 1 mskgrönpeppar - (torkad)
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1.  Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 tsk smör i en  gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
  2.  Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
  3.  Rör ner 1 tsk smör precis före servering så att såsen blir blank.