Kavring


Det här behövs till 2 st:
8 dl rågsikt
1/2 tsk salt
1 1/2 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
6 dl filmjölk
Ugn: 175°

Gör så här



1. Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en stor skål. Rör i sirap och filmjölk och blanda med en sked till en lös deg. Obs! Blanda inte degen för länge då blir brödet segt.
2. Häll smeten i två smorda brödformar som rymmer 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.


Ett annat recept:


  • 14 dl rågsikt (14 dl motsvarar 770 g)
  • 2 msk malda brödkryddor
  • 1 msk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 8 dl lättfil
  • 1 dl brödsirap

    1. Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett (för 2 bröd).
    2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i formarna.
    3. Sätt in formarna i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C.
    4. Grädda bröden ca 1 timme.
    5. Stjälp upp bröden på galler.