Det här behövs till 2 st:
8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
1 1/2 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
4 dl mörk sirap
6 dl filmjölk
Ugn: 175°
Gör så här
1. Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en stor skål. Rör i sirap och filmjölk och blanda med en sked till en lös deg. Obs! Blanda inte degen för länge då blir brödet segt.
2. Häll smeten i två smorda brödformar som rymmer 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
Ett annat recept:
14 dl rågsikt (14 dl motsvarar 770 g)
2 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl lättfil
1 dl brödsirap
Ett annat recept:
- Smörj 2 avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter med matfett (för 2 bröd).
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner lättfil och sirap. Fördela degen i formarna.
- Sätt in formarna i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda bröden ca 1 timme.
- Stjälp upp bröden på galler.