Chokladkladdkakor


                                           Recept: Chokladkladdkakor
 

Ingredienser

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad (ca 45 % kakaohalt)
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 1/2 msk espressokaffe
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 1/3 dl socker
  • 1 1/3 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl grovhackade nötter t ex pistasch, valnötter eller pekannötter
  • 50 g grovhackad vit choklad

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikro.
  3. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta chokladen från värmen. Tillsätt fröna i chokladen tillsammans med kaffet. Blanda runt och låt stå.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
  5. Vispa smör, socker och farinsocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt  chokladsmeten, lite i taget under vispning, tills det är slätt. Sänk hastigheten och blanda ner mjölblandningen, nötter och choklad. Låt vila i 10 minuter.
  6. Klä 2 plåtar (för 24 kakor) med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av en sked, ca 4 cm ifrån varandra.
  7. Grädda i ugnen 10–12 minuter. Låt kakorna svalna. Lägg dem i en burk för att ta med.