Chokladkladdkakor
Ingredienser
Ingredienser
- 200 g mörk choklad (ca 45 % kakaohalt)
- 1/2 vaniljstång
- 1 1/2 msk espressokaffe
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 1/3 dl socker
- 1 1/3 dl farinsocker
- 2 ägg
- 1/2 tsk salt
- 1 dl grovhackade nötter t ex pistasch, valnötter eller pekannötter
- 50 g grovhackad vit choklad
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikro.
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta chokladen från värmen. Tillsätt fröna i chokladen tillsammans med kaffet. Blanda runt och låt stå.
- Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa smör, socker och farinsocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt chokladsmeten, lite i taget under vispning, tills det är slätt. Sänk hastigheten och blanda ner mjölblandningen, nötter och choklad. Låt vila i 10 minuter.
- Klä 2 plåtar (för 24 kakor) med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av en sked, ca 4 cm ifrån varandra.
- Grädda i ugnen 10–12 minuter. Låt kakorna svalna. Lägg dem i en burk för att ta med.