Chiligryta


4-8 personer beroende på om grytan serveras direkt eller sparas till fler måltider:INGREDIENSER

700 gnöt- eller lammfärs
500 grotfrukter, t ex rotselleri och morot
2lökar, gula
2vitlöksklyftor
1-2chili, gröna, t ex spansk peppar
2 tskoregano
2 tskspiskummin, hel 
1 tskchipotlechili, anchostyle
0,5 dlolivolja
2 msksmör
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar, nymald
2 burkartomater, finkrossade, (à 400 g)
3 dlöl, mörkt, t ex porter
3 msktomatpuré
2 mskkakao
2 mskoxfond, konc
2 mskhonung
2 burkbönor, vita, (à 400 g), 1 st bönor i tomatsås och en 1 st vita naturell.

20 minuter + 40 minuter koktid

Het chiligryta – gör så här:

  1. Skala rotfrukterna och skär i riktigt små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin.
  2. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och chili med oregano, spiskummin och chilipeppar i olja i en gryta ca 2 min.
  3. Stek färsen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner färsen i grytan.
  4. Tillsätt tomater, öl, tomatpuré, kakao, fond och honung. Låt sjuda på svag värme under lock ca 40 min. Rör om då och då.
  5. Skölj bönorna i kallt vatten och vänd ner dem i grytan.
  6. Servera hälften av grytan med önskade tillbehör.