Ingredienser
8-12 stora pilgrimsmusslor
olja
salt och peppar
Vichyssoisekräm:
200 g potatis, mjölig sort
t ex mandelpotatis
1 purjolök, det vita
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1/2 höns- eller fiskbuljongtärning
salt och peppar
1-2 tsk olivolja med tryffelsmak
1/2 dl riven ost, Allerum XO, ca 20 g
Garnering:
grovmalen svartpeppar
finstrimlad grön purjolök
Gör så här!
Börja med krämen. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs potatis och purjolök i smör i en kastrull. Häll på grädde, vatten och vin samt lägg ner buljongtärningen. Låt sjuda utan lock tills allt är mjukt. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och oljan. Rör ner osten.
Tina pilgrimsmusslorna om de är frysta. Torka av dem noga med hushållspapper innan de steks i olja i en het stekpanna, ca 30 sekunder per sida till fin färg. Salta och peppra.
Lägg upp vichyssoisekräm på varma förrättstallrikar. Lägg på pilgrimsmusslorna. Vrid över lite svartpeppar och lägg på grön purjolök. Stänk ev. på lite olja med tryffelsmak.
Recension: Vi använder gärna fisk istället.