Italiensk färsrulle med salvia, parmesan och pancetta

Foto: Emma Mattson


       Ingredienser 4 portioner
Färs:
500 g kalvfärs eller fläskfärs
1 ägg
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
Fyllning:
ca 100 g skivad pancetta (eller bacon)
2 msk färsk salvia, hackad
2 dl parmesan, riven
5-6 soltorkade tomater, hackade
Tomatsås:
400 g krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 grönsaksbuljongtärning (el koncentrerad fond)
0,5 tsk råsocker
salt och peppar efter smak
Tillbehör:
Ris eller pasta
Grönsallad



Förberedelser & tillagning Färsrullen:
Värm upp ugnen till 175° grader. Rör ihop ingredienserna till färsen till en smidig smet. Tag fram ett bakplåtspapper och lägg skivor av pancetta sida vid sida på pappret så att det fyller ca 20x30 cm. Fördela färsen ovanpå så att det blir en fyrkantig platta med pancetta och färs. Lägg riven ost, salvia och hackade soltorkade tomater på färsen. Rulla med hjälp av kanten på bakplåtspappret ihop färsen till en rulle så att pancettan täcker utsidan av färsen. Lägg rullen i en smord ugnsform och stek i ugnen i cirka 45 minuter.

Tomatsåsen:
Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna till tomatsåsen, låt smakerna koka ihop minst 10 minuter. Späd med vatten efter behov och smaka av med salt och peppar.
Servering Servera färsrullen med tomatsåsen, en god pasta eller ris samt gärna en stor grönsallad.

Vinalba The Grand Reservevintips: 2029